Trendy v konzumaci masa a dalších živočišných produktů ve středověké Praze

Autoři

  • Lenka Kovačiková Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie, Přírodovědecká fakulta JČU, Branišovská 31, CZ-370 05 České Budějovice https://orcid.org/0000-0002-6708-3977
  • Olga Trojánková Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie, Přírodovědecká fakulta JČU, Branišovská 31, CZ-370 05 České Budějovice; Ústav pro archeologii FF UK v Praze, Celetná 20, CZ-116 42 Praha 1
  • Petr Meduna Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie, Přírodovědecká fakulta JČU, Branišovská 31, CZ-370 05 České Budějovice; Centrum pro teoretická studia UK, AV ČR, Husova 4, CZ-110 00 Praha 1 https://orcid.org/0000-0003-1236-1113
  • Petr Starec Muzeum hlavního města Prahy, Kožná 1, CZ-110 01 Praha 1
  • Martin Burian Ústav pro archeologii FF UK, Celetná 20, CZ-116 42 Praha 1
  • Jarmila Čiháková Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Praze, Na Perštýně 12, CZ-110 00 Praha 1 https://orcid.org/0000-0001-9327-7778
  • Jan Frolík Archeologický ústav AV ČR, Letenská 4, CZ-118 01 Praha https://orcid.org/0000-0002-1776-1311

DOI:

https://doi.org/10.35686/AR.2019.21

Klíčová slova:

zvířecí kosterní pozůstatky, středověk, konzumace, živočišná produkce, Praha

Abstrakt

Soubory zvířecích kostí a zubů datované do 8. až 14. století byly shromážděny při archeologických výzkumech na několika místech Prahy (Pražský hrad, Malá Strana a Staré Město). Získaný osteologický materiál představuje odpad vznikající převážně při úpravě a konzumaci masa. Jeho detailní vyhodnocení se zaměřením na druhové složení, úmrtní věk a pohlaví zvířat přináší bližší informace nejen o složení stravy a kvalitě masa, ale i využívání dalších živočišných produktů. Porovnáním více souborů na prostorové a časové úrovni jsme se pokusili lépe porozumět trendům v hospodaření se zvířaty a spotřebě jejich produktů v prostoru středověké Prahy.

Stažení

Data o stažení nejsou doposud dostupná.

Stahování

Publikováno

01-09-2019

Jak citovat

Kovačiková, L., Trojánková, O., Meduna, P., Starec, P., Burian, M., Čiháková, J., & Frolík, J. (2019). Trendy v konzumaci masa a dalších živočišných produktů ve středověké Praze. Archeologické Rozhledy, 71(3), 529–552. https://doi.org/10.35686/AR.2019.21

Číslo

Sekce

Výzkumný článek

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)